Lever det kolonialistiska tänkandet kvar?

Copyright Ö.Righard 2010 (detail) Copyright Ö.Righard 2010 (detail)

 

I alla tidningar skrivs det plötsligt att en ny, tidigare okänd apa har upptäckts av en grupp amerikanska forskare. Apan är en slags Markatta och den har hittats i Kongo-Kinshasa. Jag tycker att det är superspännande när en ny endemisk djurart upptäcks i de djupa djunglerna, men det konstiga är att arten var välkänd av lokalbefolkningen och hade redan ett namn: Lesula. Exemplaret som "upptäcktes" fanns i en bur som byn Opalas grundskolerektor hade. Kan man då säga att apan inte har upptäckts tidigare? Vad är kriteriet för att någon skall ha upptäckt något? Att någon har sett det, namngivit det, infångat det? Eller måste det också ha beskrivits i västerländsk litteratur? Av västerlänningar? Formuleringen gör det tydligt att vi fortfarande har ett kolonialistiskt
europeisk/amerikanskt centralperspektiv inpräntat i oss. Är det så svårt att acceptera att afrikanska bybor har kunskaper som amerikanska forskare inte har?
Så här ser det ut i DN's artikel skriven av TT's Roland Johansson:

 

"Det är högst ovanligt i dagens värld att nya arter av stora däggdjur upptäcks. Men nu har det hänt. Forskare har hittat en ny art av markatta i regnskogarna i Centralafrika. Hur apan har undgått upptäckt tills nu är en gåta.
Den nya arten kallas lesula av lokalbefolkningen och har fått det vetenskapliga namnet Cercopithecus lomamiensis. Den upptäcktes av en slump när forskare i juni 2007 råkade få syn på ett ungt exemplar i fångenskap i en inhägnad i staden Opala i den centrala delen av Kongo-Kinshasa. De kunde snabbt konstatera att det troligen rörde sig om en tidigare okänd art, även om den var välkänd av traktens jägare."


Sättet att betrakta världen som att den inte existerar på riktigt innan en västerlänning har dokumenterat den tycker jag är mer respektlöst än att använda ordet negerbulle.
Columbus upptäckte "den nya världen" som var full av gamla kulturer, Stanley var upptäcktsresande i Afrika, men han följde Arabernas välkända handelsvägar genom bebodda marker. Läser man "Världens konsthistoria" så står det om varenda europeisk målning, men knappt om en enda kines.
Vem var då den första afrikanen/kinesen/indianen som upptäckte Europa? En hel kontinent, fylld av en stor urbefolkning och en massa oupptäckta växter och djur.
Så många svenska tidningar sväljer formuleringen i TT-artikeln. Det är tråkigt. Jag föredrar den ursprungliga formuleringen i forskarartikeln på PLOS ONE:

"In June 2007, a previously undescribed monkey known locally as "lesula" was found in the forests of the middle Lomami Basin in central Democratic Republic of Congo (DRC)."

En i forskarsammanhang tidigare obeskriven art är helt OK att skriva. Lesulan har inte undgått upptäckt, men den är inte tidigare beskriven i forskarsammanhang. Det är en viss skillnad tycker jag.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln