En vana är också ett val

I morse hörde jag en diskussion på P1 om rök-, snus-, och matrekommendationer.
Jag hörde bara ett litet utdrag ur debatten, så jag vet egentligen inte helt vart de ville komma, men den ena parten, David Eberhard sa iallafall att han inte såg poängen med att ha en köttfri dag i veckan, att det var ett onödigt moraliserande.
Och vilken cirkus det blev när miljöpartiets Jenny Wenhammar föreslog en köttfri dag i veckan i min kommun!

Tänk att vi är så hemmablinda vanemänniskor då!
För vi verkar bara se nya idéer som ett ställningstagande, men är inte de gamla vanorna också ett ställningstagande?
Är det inte också ett moraliserande att säga att vi måste ha sju köttdagar i veckan för att må bra?

 

När det gäller skolmat och annan offentlig servering så har man av vana en fiskdag, en soppdag och resten traditionella kötträtter. Det kan råka bli en vegetarisk rätt ibland också, för det är ju faktiskt vanlig mat det också. Vem har aldrig ätit en purjopaj eller broccolisoppa?
När det gäller soppa och fisk så motiveras det väl med att man behöver varierad kost och varför kunde det inte vara naturligt att se det så med vegetariskt? Istället blir det moralskräck bara för att det anses miljövänligt och etiskt. Kom inte och säg vad vi skall tycka och tänka! Ge oss inte dåligt samvete!
-Kom inte och säg att jag borde äta vegetariskt!


Jag förstår den känslan, men vad jag slås av här är hur svårt vi har för att se de gamla vanorna som ett tvång till vad vi skall tycka och tänka. Allt vi gör är ju ställningstagande, även det vi gör av gammal vana.
-Kom inte och säg att jag ska äta kött!

 

Jag minns hur det var när jag sökte vapenfri tjänst. Det är väl helt annorlunda nu, men då var jag tvungen att genomgå ett flera timmar långt polisförhör som var fullspäckat med moraliska dilemman där varenda ord i svaren skulle skrivas ned, korrigeras och analyseras av polis och psykologer.
Frågorna kunde låta såhär:
-En galning riktar en kulspruta mot tio handikappade personer och han kommer att skjuta dem. Du står bakom och har en pistol. Skulle du då inte skjuta honom?
-Jag är ju pacifist, jag skulle ju aldrig hålla i en pistol...
-OK, pistolen ligger på ett bord bredvid dig.
Bla bla bla.
Svarade man då att man nog ändå skulle skjutit den jäveln i den situationen så fick man inte vapenfritjänst.
Som tur var så hade de flesta som sökte vapenfri tjänst också höga resultat på IQ-testet så mångas lyckades traggla sig igenom detta, men jag undrar ju hur det hade gått om man vände på steken och även moraltestade de som ville följa den allmänna normen och göra lumpen.

Man kan hitta på lika dumma hypotetiska frågor till dem:
-Sverige råkar i krig med en främmande stat. På slagfältet möter du din bror som flyttade utomlands för några år sedan. Skulle du skjuta honom?
Om man svarar nej så har man inte moral nog för att göra lumpen.

 

Nej, det är inte lätt att se normerna och de valen vi gör av gammal vana. Det är svårt att se våra val utifrån.
Jag har hört att jag är duktig om jag går upp klockan halv sex på morgonen, men aldrig att jag är duktig när jag är uppe till halv sex. Varför då?
Att ha en köttfri dag togs i P1 morgon upp som ett exempel på hälsofascism, men i vilka val blir vi egentligen mest styrda?
Tänk dig att det inte fanns någon vana kring hur ett matschema skulle se ut. Skulle det då vara lättare att motivera att vi skulle servera döda djur sju dagar i veckan än att motivera att man serverar vegetariskt en dag och kött sex dagar? Vilket känns mest styrt och tvingande?
Om man inte klarar av den vegetariska dagen kan man väl erbjudas specialkost den dagen?
-Kött.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln